Proje Çalışma Anlayışımız
Analiz / Saha Çalışması :
En iyi hizmeti sunabilmek adına katılımcıyı, kurumu, kurumun iş yapış şekillerini ve stratejilerini analiz ederek, kurumun ve çalışanların ihtiyaç ve beklentilerini belirlemekteyiz. Çalışanların gelişim alanlarını öncelikli dikkate alarak çoğu zaman ise işbaşında gözlem veya saha çalışmaları ile birebir beklenti analizi gerçekleştirmekteyiz. Böylelikle, standart program veya hizmetin içeriğinde kurum için ihtiyaç duyulmayan yada içerikte olmayıp ihtiyaç duyulan noktaları ayrıca çıkartabilmekteyiz. Bu noktada asıl amacımız; kurum ve çalışan beklentisi ile iyi bir planlama süreci yaratılması ve alınan hizmetin yüzde yüz nokta atışı sağlamasıdır.
Tasarım / Çözüm :
Danışmanlarımız; program gereksinimini ilk ağızdan kurum yetkililerinden dinlemek üzere kurumu ziyaret eder. Kurumun kültürünü, iş akışlarını, sistemini öğrenmek için firmadan bir ekip, eğitmen ile birlikte işbirliği yapar. Program hedefleri ve performans objektifleri belirlenir. Kurumun beklentisi ve gözlemlerimiz doğrultusunda program içeriği, formatı ve süresi yeniden yapılandırılır.
Verimli bir analiz çalışması sonrası, kurum için doğru eğitim ve gelişim tasarımı kurgulanmaya başlanmaktadır. Kurumun, programdan beklentisini tam olarak karşılayabilecek içerik tasarımı ile program hazırlıkları tamamlanmaktadır.
Programlarımızda her bir yetkinliğe ayrılan zaman, özel örneklendirme ve sunum, katılımcı profiline özel olarak farklılaştırılmaktadır. Program öncesi, katılımcının ve katılımcının bağlı bulunduğu bir üst amirinin ihtiyaç ve beklentisi analiz edilerek gelişim alanına nokta atışı olarak destek sağlanmaktadır. Buradaki en temel farkımız; standart program ve içerikler yerine farklı çözümler üretebilme esnekliğimiz ile “kuruma özel olarak tasarlanmış” hizmet sunmaktayız.
Uygulama :
Sağlamış olduğumuz hizmet ve destek ile danışman – kurum ilişkisini profesyonel bir şekilde yürütmekte, en uygun çözümü sunmak adına yüksek kalitede hizmet vermekteyiz. Programın planlama sürecinden gerçekleştirilme sürecine kadar danışmanımız kurumun iş ortağı gibi hareket eder.
Tüm programlarımızda, interaktif bilgi aktarımının yanı sıra, işlenen konuları pekiştirmeye yönelik sınıf içi aktivite ve oyunlar, örnek olay, rol canlandırma, film, bireysel profillerin belirlenmesine yönelik testler/envanter uygulamaları da yer almaktadır.
Konuya ve katılımcı profiline uygun olarak ise eğitim ortamı hazırlanmaktadır. Program içeriğinde kullanılacak uygulamaların verimli olabilmesi adına en uygun formata firma ile birlikte karşılıklı olarak karar verilmektedir.
Değerlendirme :
Kurum ve çalışanlarının beklentilerinin en iyi şekilde karşılanması, bireysel ve kurumsal verimlilik artışı sağlanması bizim için çok önemlidir. Değerlendirme aşamasında, “katılımcı, kurum eğitim yöneticileri ve danışman” olmak üzere farklı noktalardan geribildirim almakta ve kuruma özel değerlendirme raporu da ayrıca sunulmaktadır.
Geribildirim ve Takip :
Program sürecinin tamamlanmasının ardından katılımcılara, eğitimde aktarılan bilgileri, önerileri ve deneyimlemeleri iş ve özel yaşamlarına transfer edebilmeleri adına 6-12 haftalık bir süre bırakılır.
Buna ilave olarak ise; her bir katılımcının gelişim süreci program sonrasında da danışman tarafından desteklenmeye devam edilmektedir. Katılımcılara; özet sunum, makale, kısa mesaj ve farklı kaynak tavsiyesi içeren hatırlatıcı gelişim notları gönderilmekte ve katılımcı danışman ile her zaman iletişim içinde kalmaya devam etmektedir. Bu süreç; firmanın talebi doğrultusunda gerçekleşmekte olup takip ve destek iletişim süreci yine firmanın kararı ile danışman veya İnsan Kaynakları / Eğitim ekipleri tarafından yönetilmektedir.
.