KURUMSAL DİNAMİKLERDE VE KARİYER GELİŞİMİNDE KOÇLUK YAKLAŞIMI
Globalleşme ve teknolojik gelişmeler nedeniyle yaşanan değişimler ve yenilikler, kurumlarda performansları artırmayı, başarıyı sürdürülebilir kılmayı ve en önemlisi de kurumların ve kurum çalışanlarının, kendilerini değiştirmesini ve geliştirmesini zorunlu hale getirmiştir.
En az bireyler de olduğu kadar, kurumlarda da koçluğun etkisi ve değeri büyüktür. Kurumlarda koçluk ve diğer adı ile kurumsal koçluk, kurumların şu an bulundukları durumla, gelecekte ulaşmak istedikleri konum arasındaki mesafeyi hesaplayarak, ulaşmak istedikleri ve olmak istedikleri konumda onlara eşlik ederek en iyi performansı yakalamak için destek vermektir. Bu noktada; kurum kültürünün ve mevcut organizasyonun desteklenmesi, kurumların stratejik iş hedefleri, vizyonları üzerinde daha etkili ilerlemelerini ve kurumların gelişim yolculuklarında her zaman daha iyiye odaklanmalarını sağlayarak varlıklarını sürdürmelerinde önemli araçlardan bir tanesidir koçluk.
Aynı zamanda; çalışanların da bireysel ve iş süreçleri üzerindeki performanslarına fayda sağlayarak, kurum içinde maksimum seviyede farkındalık ile potansiyellerini kullanma fırsatı sunan bir süreç olarak da ifade edebiliriz.
Öncelikle bu sürecin nasıl ilerlediğine dair kısa bir bilgi paylaşarak ilerleyelim. Peki, kurumsal gelişim yolculuğunda koçluk nasıl bir süreç? Kurumsal koçluk, çalışan (yani müşteri) ile koç arasında kuralları olan bir ilişkidir. Çalışanın, kendi içindeki değerleri ve potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı olan çalışmadır. Yargılamadan, yönlendirmeden uzak, sonuna kadar etkin ve tarafsız dinleme yetkinliğini sergileyen ve çalışanda adım adım farkındalık ile performansa odaklanmasını sağlayan, son dönemlerde kurumsal yaşamın da çokça ihtiyaç duyduğu ve talep ettiği kıymetli süreçlerden biri haline geldi.
Çalışanın, profesyonel yaşamı içerisinde sorumlu olduğu çalışmalarda, iş tanımlarında potansiyellerini en üst seviyede kullanmalarını, performanslarında beklenen başarıyı ve tatmini yaşamalarını, aynı zamanda süreç içerisinde bireysel farkındalıklarını yaşayarak, ideal gelişim ve değişim havasını sonuna kadar deneyimlemelerine de fırsat sunmaktadır. Çalışanın, bireysel gelişim yolculuğundaki bu farkındalık ve çabası ise; iş, sosyal ve özel yaşamındaki dengeyi, tatmini ve keyfi de beraberinde getirmektedir.
Kurumsal Koçluk çalışanlara;
- - Bireysel performans ve verimliliğin artırılmasına,
- - Liderlik yetkinliğinin desteklenmesine,
- - Farkındalık ve algının gelişmesine,
- - Öz değerlerinin farkında olunmasına,
- - Özgüvenin gelişmesine,
- - Etkili ve verimli bir takım çalışmasına,
- - Başarıyı performansa yönlendirmesine,
- - Kaliteli ilişki yönetimine,
- - Daha sağlıklı iş ve zaman yönetimine,
- - Analitik düşünce ve problem çözme yaklaşımının kazanılmasına,
- - Bireysel iş hedeflerine ulaşmaya,
- - Çalışanın kuruma olan bağlılığı ve motivasyonuna ve
- - İşi sahiplenme ve işe katılımına katkı sağlanması adımlarında, çalışanın kurumsal gelişim yolculuğunda fark yaratmaktadır.
Böylesine profesyonel bir çalışan yaklaşımı ise, kurum markasına ve kurumun varlık amacına da ayrıca hizmet etmektedir. Yani, “organizasyonun da performansı koşulsuz artmaktadır. “
Koçluk hizmeti alan kurumlarda yaşanan farkındalık ise bugün hemen hemen bir çok noktada yansımasını göstermektedir. Gerek çalışana olan yaklaşım, gerekse markaya, iş süreçlerine olan bakış açısı, olayları, durumları, insanları kucaklama / değerlendirme şekil şemalleri, kurumun geneline yayılmış tutum, davranış ve yaklaşım şekilleri yakından hissedilmektedir. Bu noktada en çok dikkat çeken yaklaşım şekillerinde ise; iletişimin en etkili ve profesyonel formatta kullanıldığı hali gözlemlenmektedir. Koçluk araçlarından en önemlilerden olan;
- - İletişimin gücünü kullanarak ve anlamaya, dinlemeye odaklı yaklaşım sergileme,
- - Kurum içi her türlü etkileşimlerde “etkili ve yerinde geribildirim” verme,
- - Güçlü soru sormanın gücünü ve konforunu maksimum seviyede kullanma,
- - Gerekli durumlarda, gerekli kişilere teşekkür ve takdiri daha profesyonelce ve cömertçe sunabilme yaklaşımları etkiyi her daim artırmaktadır.
Kurumlarınızda, çalışma ortamlarınızda bir hayal etmenizi isteyeceğim. Hemen yukarıda saydığım yaklaşım tarzlarına tanık olan ya da yaşayan bir çalışanın motivasyonu sizce nasıl olur? Bireysel olarak önce kendine, akabinde ise iş ve kurum performansına nasıl yansır? Hadi, hep birlikte mevcut durumumuzu gözden geçirelim.
- - Biz, profesyonel yaşamımızda nasıl bir etkileşim içerisindeyiz?
- - Yöneticimin, ekip arkadaşlarımın bana olan yaklaşımı nasıl?
- - Ve, bu yaklaşım modeli bana ne hissettiriyor ya da benim motivasyonumu nasıl etkiliyor? Yada nasıl katkı sağlıyor?
Bu sorulara vereceğimiz cevaplar aslında bizi epey aydınlatmış olacaktır. Kurumsal yolculukta sahip olduğumuz kaynakların ve yaklaşımın fotoğrafını bize yansıtacaktır.
Bugün etrafımıza bir baktığımızda; kurumsal koçluk bakış açısını benimsemiş ve yaşamakta olan profesyoneller / kurumlar diğer noktalarda da başarılı adımlar atmaktadır. Bu yaklaşımı sergileyen yönetici veya çalışanlara baktığınızda, odağında yani hedeflerinde öncelikleri; “bireysel liderlik gelişimini desteklemesi, iletişim becerilerinde etkili olmak için çaba sarf etmesi, çalışan bağlılığını artırmak üzere sürekli olarak aksiyonlar alması, eğitim ve diğer maliyetlerini düşürme noktasında farklı bakış açılarını kazandırması ve iş - özel yaşam dengesini koruma noktasında farkındalığı yüksek olan” bireylerdir.
Kurum İçinde Koçluğun Kariyer Gelişimi Sürecindeki Önemi
Çalışanların, kendi yaşamları için gerçekten ne yapmak istediklerini, ne kadar yol gitmek istediklerini belirlemelerini ve bunu başarmak için bireysel olarak stratejiler geliştirmelerini sağlamaktadır. Yine, çalışanların gelecek planlamaları dahilinde, bireysel kariyer gelişim planlamalarını oluşturma noktasında farkındalık oluşturmaktadır. Hangi noktalarda yeteneklerini ve güçlü alanlarını (davranışsal yetkinliklerini) daha fazla kullanabilirler. Ne kadar çok bu adımlara ışık tutarak ilerlemeyi tercih ederlerse, o kadar çok tatmin ve pozitif yaklaşım sergilemeyi de benimserler. Süreç içerisinde, çalışan kendini her gün daha fazla tanıdıkça, bireysel potansiyelini keşfeder, keşfettikçe de daha fazla performansına yansıtmaktadır.
Bugün bir çok araştırmaya baktığımızda; yöneticilerin ve çalışanların gelişmesi ve yüksek performans göstermesi amacıyla uygulanan koçluğun, kurumların varlığını ve büyümesini olumlu etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Çalışan memnuniyeti, müşteri memnuniyeti, kalitede, verimlilikte ve bir çok noktada varlığını ve etkisini açıkça hissettirmektedir.
Her şeyden öte; yönetici çalışan ilişkisini üst düzeylere çıkaran koçluk yaklaşımı; çalışma huzuru, iş tatmini, verimlilik ve performans gibi gereklilikleri de sağlamaktadır. Bu anlamda koçluk, üstün performanslı ve başarılı kurumlar yaratılmasına katkıda bulunan yenilikçi bir bakış açısı ortaya koymaktadır.
Kurum İçi Koçluk Programlarının Sistemsel Olarak Yansıması
İç Koçluk sürecinin ana amacı; yüksek potansiyelli çalışanlardan kurumlarına ve kendi yaşamlarına daha fazla anlam yaratmaktır. Süreç, koçluğun çalışana nasıl destek olduğu ile ilerlemektedir. Kurumsal yaşamda etkili ve verimli bir koçluk, gerek maliyet açısından, gerekse koça ve çalışana (müşteriye) ulaşılabilirlik olarak ele alındığında bugün dünyada geçerli olan “Kurum İçi Koçluk” hizmetidir. İş alanında koçluk, bir beceriye, deneyime, performansa ya da liderlik gelişim beklentisine göre farklı gündemler üzerinde ilerleyebilmektedir. Bu noktada asıl amaç; kurum değer, vizyon ve hedefleri ile uyumlu performans çıktıları alabiliyor olmak ve aynı zamanda bu hedeflere hizmet eden yaklaşımı kurum içinde bir kültür haline getiriyor olmaktır.
Son olarak; kurum içinde sistemin verimli bir şekilde ilerlemesi için mutlaka profesyonel hazırlık yapılmalı, gerekli koşullar öncesinde analiz edilerek gözden geçirilmeli ve ihtiyaç duyulan noktalarda ise gerekli aksiyonlar için adım atılmalıdır. Bu süreci anlatırken; yazılımcılıkta programlama dilinde kullanılan akış diagramlarına / algoritmalara da benzetiyorum. Büyük bir titizlikle, adım adım ve profesyonel olarak alt yapısı hazırlanmalıdır. Ki, kurum içinde algı ve etkisi mükemmel olsun.
Yaşamınızın her alanında potansiyelinizi gerçekleştirebildiğiniz, bireysel versiyonunuzu en güzel formatta sunabildiğiniz sağlıklı, güzel günler sizinle olsun…
Sevgilerimle,
Tuba KARAGÖZ SEVER
GELİŞİME YOLCULUK Koçluk, Eğitim ve Danışmanlık
Koç, Mentor, Kişisel Gelişim ve Yönetim Danışmanı, İnsan Kaynakları Danışmanı
.