RÖPORTAJ: PANDEMİDEN SONRA HANGİ MESLEKLER REVAÇTA OLACAK?
Koronavirüs pandemisi meslek çeşitliliğini nasıl etkiledi?
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covit-19 birçok alanda değişim ve dönüşüm sürecini de beraberinde getirdi. Çalışma hayatında çoğunluğun evden çalışma yada yarı zamanlı evden çalışma formatına geçişi ile profesyonel yaşamda da yaşanan büyük bir değişim herkes için kaçınılmaz oldu.
Pandemi dönemi ile birlikte dijital dünyanın yani teknoloji kullanımı daha fazla artış gösterdi. Buna bağlı olarak ise profesyonel yaşamda çalışma formatları yeniden yaşamlarımızda güncellenmiş oldu. Kurumlarda sadece çalışma şekillerinde değil, yeni dijital dünya ile yeni gereksinimleri de ortaya çıkardı. Bu gereksinimler ise hızlı büyüyen iş yapılanmaları ve beraberinde gelen değişen meslekleri de bizlere yansıtmış oldu. Koronavirüsün çalışma hayatına yaşattığı büyük dijital değişim ve dönüşüm ise kurumların teknolojik alt yapı yatırımlarını artırırken, yeni iş yapılanma ve alanlarının oluşumuna katkı sağladı.
Pandemiden sonra hangi meslekler revaçta olacak?
Bu dönüşüme ayak uydurmaya kararlı olan kurumlar iş tanımlarında yetkin olan adayların / çalışanların istihdam edilmesini önceliği haline getirdi. Yapılanmalarının her bir adımında ve kurumun geneline yayılan stratejik iş hedeflerinde dijital ve teknoloji tabanlı yaklaşım sergileyen iş modellemelerini devreye aldılar. Kurum içi departman ve işleyişler de bu doğrultuda baştan sona güncellenmiş oldu. Buna örnek olarak; Bulut Mimarlığı, Bilgi Teknolojileri Uzmanlığı, Finansal Analiz ve Teknoloji Uzmanlığı, Veri Uzmanlığı, Strateji ve İş Geliştirme Uzmanlığı gibi birçok teknoloji destekli meslek alanlarında daha fazla ihtiyaç oluşacağının sinyalini de aslında bizlere veriyor.
Pandemi ile birlikte ortaya çıkan bazı meslek kolları, pandemi sonrası ne olacak?
Geleceğin iş modellerinin ve mesleklerinin değişimini ve gelişimini sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün birçok kurum, ayakta ve hayatta kalmak için bu değişime ayak uydurmak zorundadır. Bu yeni model çalışma yaklaşımını, gelecekte de devam ettirecektir. Bunun en büyük göstergesi ise gereksinim olarak karşımıza çıkan meslek alanlarını sadece yaşamakla kalmayıp daha ileri seviyede kurumsal yapılanmalarımıza ve yaşamlarımıza taşıma noktasında daha fazla performans sergiler hale geleceğiz. Bu noktada; C. Darwin’in güzel bir paylaşımı geldi aklıma; “Hayatta kalacak en güçlü ya da en zeki olan değil, değişimi en iyi şekilde yönetendir” diye bir ifade kullanmış.
Hangi sektörlerin yıldızı pandemi ile parlarken, hangi sektörler güç kaybetti?
E-ticaret, sağlık, robotik teknolojiler, danışmanlık, online eğitim gibi bir çok sektör salgından etkilenmezken, bazı alanlarda ise arz-talep ilişkisinde düşüş gözlemlenmektedir. Bu süreçte de değişime, teknolojik dünyaya ve insanların bu dönemdeki önceliklerine uyum sağlayamayan sektörler
güçlükle ayakta kalmaya çalışmaktadır.
Pandemi sebebiyle çalışma biçimleri de değişti. Uzaktan çalışma ve dijitalleşme pandemi sonrası da kalıcı olacak mı?
Dönüşümle birlikte esneklik yaklaşımı da hayatlarımıza girdi ve birçok noktada yansımalarını da gözlemleme şansımız oldu. Dijital dünyanın parçası olarak uzaktan çalışma yaşamlarımızda var olmaya devam edecektir. Teknolojinin gereksinimi ile birlikte kurumlar artık farklı noktaların da bilinçli farkındalığını yaşamaya başladılar. Bu süreçte, evden çalışma işbirliğine giden kurum ve çalışanlarının elde edebilecekleri birçok kazanç olabilmektedir. Hemen bu noktada aklıma gelenler;
- -Çalışanlar ofislerine ulaşmada yaşadıkları zamanı evde çalışma sürecinde daha verimli halde kullandıklarında; hem zamandan tasarruf etmiş, hem de kişisel çalışma motivasyonlarını da en iyi hale getirmek için çaba sarf edebilirler.
- -Çalışma ortamlarında daha konsantre çalışma ortamı tasarlayarak kişisel verimliliklerini de artırmalarına destek olabilirler.
Kurumlar için yararı da bu kapsamda ayrıca büyük önem taşımaktadır.
Kurumlar açısından avantajlar genel olarak gözlemlendiğinde ise; vasıflı çalışan temin etme, iş verimliliğini artırma, işe devamsızlığı azaltma, çalışan giderlerini azaltma (servis desteği, yemek organizasyonu, kira giderleri), iş güvenliği riskini azaltma, müşteri memnuniyeti, kurum imajını yenileme, esneklik yaklaşımını ve buna bağlı olarak çalışan memnuniyetinde artış görülmektedir.
Pandemi sebebiyle yaşanan değişimden en çok hangi kesimler etkilenecek?
En başta bu değişim sürecine ayak uyduramayan tüm sektör ve faaliyet alanları doğrudan etkilenecektir.
Dijital dönüşümün parçası olan ve bununla birlikte hedef kitle ihtiyaç ve beklentisini iyi analiz eden, bu yönde uyumlanan sektör ve kurumlar ise bu dönüşümden kazançlı halde çıkacaktır.
Tuba Karagöz Sever
Profesyonel Koç, Mentor, Kişisel Gelişim & Yönetim Danışmanı, İnsan Kaynakları Danışmanı
www.gelisimeyolculuk.com / tuba@gelisimeyolculuk.com / 0 535 291 77 34
.