BİREYSEL KARİYER YOLCULUĞUMUZ
“Kariyer” ifadesi ve yaklaşımı oldukça popüler bir yer aldı. Son zamanlarda özellikle pek çok üniversiteli yada yeni mezun gençlerimizin en fazla kararsız kaldığı noktalardan biri de kariyer planlaması haline geldi. Mesleğim gereği çok sık aldığım sorulardan biri de; “İyi ve verili bir kariyer planlaması için ne yapmalıyım ya da bu süreç benim için nasıl ilerlemeli? Bu sorunun cevabını karşımızdaki potansiyel için hemen bir çırpıda verebilmek çok kolay değildir. Fakat maalesef ki, gençlerimizin bu süreçte bireysel beklentilerini anlamak, onların kendi potansiyellerini keşfetmelerini sağlamak yerine, biz ebeveynler ya da dışarıdan tepkiler ile kendi tasarımlarımızı onlar adına diretir hale geliyoruz. Gençlerimiz ise bazen farkında olmadan, bazen de kendilerini kabul ettirememenin kaygısı ile bu yolculukta istedikleri seviyede ilerleyemez hale geliyorlar. Dış çevreden aldıkları geribildirim ise daha çok gelecek beklentileri yerine, parasal beklentileri üzerine yoğunlaşıyor. “Bu meslekte iyi para var, şu işi yaparsan yaşamın boyunca rahat edersin?” gibi… Kime, neye göre? Bu sorunun net olarak cevabı nedir, o da bilinmez.
Kişinin gelecek beklentilerini ifade edebilmesi adına ilk adım Kendini Tanımak’tır. Kişi kendini tanıdığı vakit, potansiyelini tanıyacak ve beraberinde de gelecek beklentilerini şekillendirmeye başlayacaktır. Gelecek beklentilerini ifade etmesi ile birlikte ise diğer beklentiler de şekil almaya başlayacaktır. Bu noktada önemli ve esas olan; kişinin kendini tatmin etmesidir. Bu yelpaze çok geniş açıda tanımlanabilmektedir. Kimine göre bu parasal iken, kimine göre parasal beklentileri karşılamayan kariyer alanları da olabilmektedir. Pekala; bu kariyer yolculuğu ve alanları nelerdir?
Geleceğimiz için atılacak en önemli adım etkili bir kariyer planlamasıdır. Hedeflerimizde sağlam adımlarla ilerlemenin stratejisini kurgulayıp adım atmak bize her zaman daha verimli yol almamızı sağlayacaktır. Bununla birlikte yaşamımızda gerçek istek ve hedeflerimizi de daha yakından fark etme şansımız olacaktır.
Etkin bir kariyer planlaması; sevdiğiniz işi yapmayı yada yaptığınız işi sevmeyi sağlayacak bakış açısını da bizlere kazandırır. Herkes iyi bir yerlere gelip keyifli ve tatmin bir yaşam sürmek ister. Bununla birlikte bunu nasıl ve hangi yol ile yapacağını bilemeyebilir. Elbette ki, hedeflerimize, başarıya giden yol zorludur ve meşakkatlidir fakat hiçbir zaman imkansız değildir. İmkansızlık kişinin içinde var olan sadece bir duygu durumudur. Bizim bu süreçte; ne kadar farkındalığımız açık olur ise yol alma şansımız da o kadar yüksek olacaktır. Sağlıklı ve verimli bir kariyer yolculuğu ise kaçınılmaz olacaktır.
Etkin Bir Kariyer Yolculuğu Bize Ne Sağlar?
- -Profesyonel yaşamımızda varmak istediğimiz noktaya ulaşmamızı,
- -Hedeflerimizde doğru stratejiyi yaşayarak ilerlemeyi,
- -Profesyonel yaşamımızda daha etkin ve verimli bir çalışan olmayı,
- -Profesyonel yaşamımızda istek ve arzularımızın farkında olmayı ve netleştirmeyi,
- -Mevcut kariyerimizde daha sağlıklı adımlar ile ilerleyerek ve beklentilerimize daha kolay ulaşabilmeyi,
- -Yaşamımızın her bir noktasında iş yönetiminde başarı sağlayarak daha planlı ve profesyonel adım atmamıza destek olacaktır.
Bu yolculukta, zaman zaman negatif düşüncelere kapıldığımız anlar yada çaba gösterip de yanıt alamadığımız durumlar mutlaka olmuştur. Doğrudan başarısız hissettiğimiz anlar da olmuştur. Yaşamımızın içerisinde, kendimizle ilgili bu kadar isteyip de başaramamamızın da mutlaka bir nedeni vardır. En önemli nokta ise; “tam olarak bu noktadır”. Kendimiz ile ilgili “bir neden” üzerine yoğunlaştığımızda ise yep yeni bir yolculuk işte burada başlıyor. Kendisinin, zamanının, geleceğinin değerini bilen bireyler, gelecek planlamalarını inşa etmek için tüm bireysel çabalarını, gücünü kullanarak kendine liderlik etmeye de başlamaktadır.
Endişe, kaygı hisseden, adım atmakta zorlanan bireyler ise dış destek ile ilerleyebilir. Bu bazen çevremizden rol-model aldığımız insanlar, bazen profesyonel yaşamda yöneticimiz, okulda hocamız veya profesyonel uzmanlık alanı olan bir üstattan alınan hizmet de olabilir. Son yıllarda; bu kategoride en popüler olan yaklaşım ise çokça duyduğumuz “Koçluk” yaklaşımı olmaktadır.
Bireylerin gelişimini destekleme, içlerinde var olan potansiyeli performanslarına yansıtma ve kariyerlerini en etkin şekilde yönetebilmeleri noktasında ise kariyer koçluğu devreye girmektedir.
- -Kariyerinizde tam olarak hangi noktaya varmayı hedefliyorsunuz? İstediğiniz hedef size mi ait yoksa size başkaları tarafından yüklenen ve size ait olmayan bir hedef mi?
- -Hedeflediğiniz kariyer yolculuğunda neye ihtiyacınız var? İhtiyacınızın ne kadar farkındasınız? Bu ihtiyacın üzerine yürümek için potansiyeliniz ne seviyede?
- -Kariyer yolculuğunuzda daha konforlu ve verimli ilerlemeniz için, bireysel gelişiminiz (bilgi, beceri, yetkinlik) noktasında neler yapıyorsunuz?
Kariyer planlamasının belki de en önemli unsuru kendine yatırımdır. Kendine yatırım yapan çalışanlara kurumlar yatırım yapmaktan çekinmez. Kariyerimizi planlarken varmak istediğimiz nokta ile bulunduğumuz nokta arasındaki boşlukları akılcı ve profesyonel biçimde tasarlamalıyız. Kendimizi geliştirme noktasında, ihtiyacımız doğrultusunda ne gerekiyorsa adım atmalıyız. Bu adımlarımızda en önemli kilit nokta ise; bizim hedeflerimize katkı sağlayacağını düşündüğümüz hedeflerde adım atmak, kararlı olmak ve bu yolculukta çokça sabırlı olmaktır.
Yazımızın en başında, kariyer yolculuğunda kişinin kendini tatmin etmesinden de söz ettik. Bazen bu yolculukta hedeflerimize doğru ilerlerken; üstümüzdeki sorumluluk duygusu, zorluklar, hedefin zorlamasıyla oluşan kaygılar, belirsizlikler ve çevremizden yeteri kadar destek alamamamız gibi durumlar bizim enerjimizi düşürebilir. Hedef noktamızda var olan şey, bu yaşadığımız duygu ile bambaşka bir noktaya evrilebilir. O an yaşadığımız durumla bağlantılı olarak en kolayı seçme eğilimimiz yüksek olur. Ve, biz çoğu zaman da en kolayına kaçıveririz. İletişim uzmanı olmaya karar veririz, kendimizi bankada buluruz. Çünkü, iletişim konusunda gayet başarılı sinyaller yakmışızdır. Yazılımcı olmaya karar veririz, kendimizi o yazılımın satışını yaparken buluruz. Çünkü, yazılımcı kafasındaki analitik bakma halimiz, satış tarafındaki iletişim dinamiğimizi iyi beslemiştir. Bu sorunun cevabı ise genelde sorulduğunda “böyle bir seçim yapmak zorunda kaldım” oluyor. Zorunda kaldığımız hiçbir süreç / iş bize başarı getirmeyecektir. Keyif ve tatmin hiç getirmeyecektir. Belirli bir zaman sonra bolca “keşkeyi” beraberinde getirecektir. Aksine, kararlı, ısrarlı olmak, sonuna kadar direnmek, pes etmemek ve hatta yolculuğunda yeni alternatifler bulmak, biz başarısız olsak da bizim tercihimiz olduğu için daha doğru ve daha tatmin edicidir. Unutmayalım; İnsan sadece sevdiği işi yaparsa başarılı, mükemmel ve tatmin bir yaşam sürer. Bu sebeple ki, kariyer yolculuğumuzda kendi versiyonumuzun en iyisini tasarlamak için elimizden geleni yapmalıyız.
Yaşam / kariyer yolculuğunuzda karşınıza çıkan tüm belirsizliklerin üstünden gelerek, tüm güzelliklerin sizin olması dileği ile…
Sevgilerimle,
Tuba KARAGÖZ SEVER
GELİŞİME YOLCULUK Koçluk, Eğitim ve Danışmanlık
Koç, Mentor, Kişisel Gelişim ve Yönetim Danışmanı, İnsan Kaynakları Danışmanı
.